donderdag 28 juli 2011

De perfecte lening zoeken

Als je criteria hebt voor de soort leningen die je wilt doen (ik sprak hierover in mijn vorige post), dan is het handig als je deze criteria zo kunt toepassen tijdens het zoeken naar leningen, dat je automatisch alleen nog maar die leningen ziet, die inderdaad voldoen aan je criteria.

Dat kan, grotendeels!

De drie manieren om een geschikte lening te vinden, zijn:

  • Via de kiva Lend pagina 
  • Via een tip van iemand die jouw voorkeuren of criteria deelt (dit kan een tip zijn via mail, facebook, twitter of via Kiva teams, daarover later meer)
  • Via het onafhankelijke Kivalens; deze internetpagina bevat een uitgebreide zoekmachine voor kivaleningen. 
De webpagina www.kivalens.org helpt je met het zoeken van een geschikte Kiva-lening

    Ik heb een google spreadsheet gemaakt over welke criteria je via welke methode kunt zien of kunt toepassen. 

    Over hoe te zoeken via de kiva Lend pagina sprak ik al eerder

    Het gebruik van Kivalens

    Ik ben zelf een grote voorstander van leningen zoeken via Kivalens. Wat je wel nodig hebt om deze pagina te kunnen bekijken is de Silverlight Plug-in. Heb je deze niet, dan krijg je een melding bij het bezoeken van http://www.kivalens.org en dan kun je hem gratis installeren. Kivalens gebruiken is gratis en legaal, en het is veilig: het uiteindelijke afsluiten van leningen doe je "gewoon" op de site van Kiva zelf.

    Links staan de zoekcriteria die je kunt toepassen. Soms door iets aan te klikken, soms door een schuifje te verschuiven. Midden boven kun je ook nog zoekcriteria invoeren als tekst, dit bijvoorbeeld als je alleen leningen uit een bepaald land wil zien.

    De middelste kolom is dan verder geweid aan de uitkomsten van je zoektocht. Hier staan alle leningen die aan jouw ingevulde criteria voldoen. Je kunt nog sorteren, bijvoorbeeld op nieuwste leningen, of juist oudste, of op hoeveel geld er nog nodig is voor een lening. Als je in de middelste kolom een lening aanklikt, krijg je in de rechterkolom de details van die lening te zien - er zijn verschillende tabbladen aanwezig voor verschillende soorten details.

    Je kunt een lening afsluiten, ofwel door de juiste lening te selecteren (als je dat goed doet, staat informatie over die lening ook in de rechterkolom) en middenin beneden op de knop "Lend $25" te klikken en dan (of later) op de knop "Checkout at Kiva", ofwel door de juiste lening te selecteren en dan rechts bovenaan de naam van de lener aan te klikken. Deze naam vormt namelijk de link naar de leenpagina van die lening op Kiva, en daar kom je dan ook terecht en kun je "gewoon" een lening gaan geven.


    Ik ben zo'n grote voorstander omdat Kivalens mij op meer criteria laat zoeken dan dat de Kiva Lend pagina dat doet. Wel is de programmeur van de Kivalens pagina sinds een paar maanden in dienst bij Kiva en sindsdien gaan de zoekopties op de Kiva Lend pagina ook met sprongen vooruit... Dus misschien geldt dit over een tijdje niet meer.

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten

    Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.