maandag 17 februari 2014

Mijn 34e lening ging naar Vladimer uit Georgië

In juli ging mijn 34e lening naar Vladimer uit Georgië.


Vlademir is 65 jaar oud en woont in Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Hij woont daar samen met zijn vrouw, dochter en schoonzoon. Vladimir werkt als chauffeur en heeft daardoor een maandelijks inkomen. Zijn vrouw werkt als leerkracht op de plaatselijke school. Hun maandelijkse inkomsten kunnen echter nauwelijks in hun behoeften voorzien. Het microfinancieringsinstituut Credo schaalt Vlademir's gezin in de categorie van "subsistence poor" (ik zou dit willen vertalen als "arm, op dit moment net in staat om voor het levensonderhoud te zorgen - iemand een betere vertaling?).

Vladimir vroeg eerder leningen aan voor het opstarten van een familiebedrijf bij lokale financiële instituten, maar werd altijd afgewezen. De redenen voor afwijzing waren zijn lage inkomen en de slechte omstandigheden van zijn familie.



Vladimer vroeg ook aan Credo om een starterslening voor een familiebedrijf en hij is hiervoor goedgekeurd, in het kader van de samenwerking van Credo met Kiva. Het startersprogramma van Credo is bedoeld voor mensen die op het platteland wonen, die nauwelijks toegang hebben tot leningen en die een hoog risico vormen vanwege hun lage inkomen.





Vladimer zal met zijn lening melkkoeien en kippen kopen. Hij heeft een huis in het Martkopi district en zal daar een boerderij beginnen. Hij gaat de melk en de eieren verkopen, en het inkomen hiervan zal opnieuw geinvesteerd worden in zijn bedrijf in de hoop dat dit daardoor kan doorgroeien. Dit zal hopelijk ook zorgen voor een verbetering van de leefomstandigheden van zijn familie.

Vladimer kreeg een lening voor $3000 en zal deze in twee jaar tijd in gelijke delen terugbetalen. Vanwege zijn deelname aan het speciale Kiva-programma is zijn rente lager en is de terugbetaaltermijn langer dan wat gebruikelijk is bij dit microfinancieringsinstituut.

Het is inmiddels een paar maanden later en tot nu toe betaalt Vladimer nog altijd heel netjes terug. Verder zijn er nog geen updates geweest van hoe het met hem gaat. Ik hoop dat hij zijn boerderij opgestart heeft en dat hij tevreden kan zijn met de vooruitgang tot nu toe. We zullen zien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.