Hoe Kiva werkt

Kiva is een Amerikaanse non-profit organisatie die het via de website www.kiva.org mogelijk maakt dat mensen geld uitlenen aan mensen in Derde Wereldlanden. Dat geld wordt meestal terugbetaald door de lener. Hierna kan het ofwel teruggestort worden op de eigen bankrekening, of het kan gebruikt worden om opnieuw aan iemand uit te lenen. De mensen die geld uitlenen, krijgen geen rente, maar lopen een klein risico dat ze een deel van hun geld kwijt raken. 



 Registreren bij Kiva

 
Registreren bij Kiva is eenvoudig genoeg. Een e-mailadres en een zelfverzonnen wachtwoord zijn genoeg. Betalen moet echter ofwel via een Paypal-account, ofwel via een creditcard. Dit kan dus voor sommige Nederlanders een hindernis vormen.Wat ook een hindernis kan vormen is het feit dat de website in het Engels is. Je moet wel enige kennis van het Engels hebben, om alle instructies en mogelijkheden te begrijpen.
> Meer over registreren bij Kiva
> Mag ik je uitnodigen? Dan kan ik een extra lening doen.


Geld toevoegen aan je Kiva-credit

Geld overmaken naar je Kiva-credit kan via een Paypal-account of via een credit card. Je kunt op Kiva geld toevoegen aan je Kiva-credit voordat je een lening gaat zoeken, maar je kunt ook pas betalen als je al een of meerdere leningen hebt toegezegd. Als je een Kiva-cadeaubon van iemand gekregen hebt, kun je die cadeaubon gebruiken om een lening te doen.


Het zoeken van een geschikte lening


Op de zoekpagina van Kiva zullen meestal honderden leningen staan van individuen die geld zoeken voor hun bedrijfje (en soms ook voor hun huis of voor hun gezin). Er wordt altijd informatie gegeven over de persoon die het geld wil lenen: wie het is, hoeveel geld er gevraagd wordt en wat deze persoon met het geld wil gaan doen, in welk land deze persoon woont en tenslotte wat het terugbetaal-schema is. Ook wordt er informatie gegeven over de betrouwbaarheid van de microfinancieringsinstelling (MFI) die de lening verzorgd (Kiva werkt met MFIs die in verschillende landen werken om geschikte leners te vinden).

Het minimumbedrag dat een Kiva-lid kan inleggen op een lening is 25 dollar. Mocht iemand meer willen inleggen, dan is dat ook altijd in stappen van 25 dollar. Een lening wordt dus meestal door meerdere Kiva-leden samen gefinancierd.


> Meer informatie over mogelijke criteria die je kunt hebben bij het zoeken naar een lening
> Meer informatie over de verschillende manieren die er zijn om te zoeken naar een geschikte lening
> Meer informatie over het doen van een lening


Geld terug krijgen

Als je geld uitleent aan iemand, krijg je, als het goed is, dit geld ook weer terug. Het terugbetaalpercentage op Kiva ligt boven de 98%. Heel soms kan het dus voorkomen dat Kiva-leden geld uitlenen en het dan niet meer terugkrijgen, of dat ze niet het hele bedrag terug krijgen. Met dat risico moet je rekening houden als je geld via Kiva uitleent.

De lener betaalt het geld meestal volgens een schema terug en hierdoor krijg jij dan elke maand een deel van het geld terug. Je kunt het geld dan ofwel opnieuw uitlenen aan een nieuwe lener, ofwel het geld laten uitbetalen op de eigen bankrekening (dat moet dan wel via paypal, dus daar moet je een paypal account voor hebben of voor aanmaken). Hou er rekening mee dat je als Nederlander of Belg verlies of winst kunt maken omdat Kiva met dollars werkt en wij met euros.  Door de wisselkoers kan het gemakkelijk zijn dat je een ander bedrag in euros terugkrijgt dan wat je hebt ingelegd. Dit kan in je voordeel zijn maar ook in je nadeel.

> Meer over een overzicht krijgen van je huidige leningen
> Meer over zien wanneer je hoeveel geld terug hoort te krijgen en hoeveel geld je hebt teruggekregen
> Meer over geld terug laten boeken op je bankrekening (via paypal)
> Je kunt je Kiva-krediet ook gebruiken om een Kiva cadeaubon te kopen voor iemand anders


Achter de schermen: de MFIs


Kiva heeft relaties met vele microfinancieringsinstellingen (afgekort tot "MFI's") die in verschillende landen werkzaam zijn en microfinancieringen verschaffen, vaak aan arme en kansarme mensen in zo'n land. Kiva laat deze microfinancieringsinstellingen elke maand een bepaald aantal leningen op de Kiva-site zetten. De MFI hoopt dan dat er genoeg Kiva-leden zijn die die lening willen ondersteunen.

Achter de schermen: de leningen

Wanneer een lening helemaal gefinancierd is, zal Kiva het geld overdragen aan de MFI, die het op haar beurt weer overdraagt aan de lener. Tegenwoordig betaalt de MFI trouwens meestal de lener al van tevoren, de lening is dan "pre-disbursed". De lener kan het geld gaan gebruiken en zal hopelijk hierdoor een stukje vooruit komen in het leven. Het is ook de bedoeling dat de lener het geld volgens schema terugbetaalt aan de MFI, vaak met rente. De MFI betaalt geen rente aan Kiva, maar maakt wel het van Kiva geleende bedrag weer over naar Kiva. Kiva verdeelt dit geld vervolgens over de Kiva-portemonnees van alle Kiva-leden die geld hadden uitgeleend aan deze lener.

Alternatieven voor Kiva

Wil je wel bijdragen aan microfinanciering, maar niet via Kiva? Bijvoorbeeld omdat je je geld met zekerheid terug wilt, omdat je toch ook een beetje winst wil maken, of omdat je geld wil doneren (met belastingaftrek eventueel)? Dan zijn dit alternatieven voor Kiva.